Amsterdam
Bron

Neem dit kleurrijke papiertje eens goed in je op. Deze enkele pagina is de reden waarom de huishoudschool is opgericht. Rond 1870 at de gemiddelde Nederlander vooral aardappelen, dat was makkelijk en goedkoop. Dit zorgde ervoor dat hun gezondheid heel slecht was, want ze kregen veel te weinig vitamines binnen. Daarom werden de huishoudscholen opgericht: vrouwen leerden hier wat ze moesten koken voor hun gezin om ze gezond te houden. 

Deze bron is gemaakt rond 1910 door lerares en mede-oprichter van de Nieuwe Huishoudschool, Martine Wittop Koning. Studenten konden dit papiertje gebruiken om te leren welke voedingswaarden bepaalde ingrediënten hadden. Waar dit nu netjes in een tabel op verpakkingen van eten staat, moesten vrouwen dit toen uit hun hoofd kennen om verschillende maaltijden samen te stellen. Zo zie je in de bron dat gepelde olienootjes (nu beter bekend als pinda’s) uit eiwit, vet, koolhydraten en celstof bestonden. Celstof is een ingrediënt waar nu papier mee wordt gemaakt. Ongelofelijk dat dat vroeger in je bonen, brood en rijst werd gestopt! Welke woorden in deze bron herken je nog meer niet?

Herkomst

Maker

Martine Wittop Koning

Datering

ca. 1910s

Collectie

Ongeïnventariseerd archief van de Amsterdamsche Huishoudschool en Nieuwe Huishoudschool

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam


Gerelateerde thema's

Huishoudschool

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen