Amsterdam
Bron

Van 1913 tot 1927 woonde Cornelis van Aalst in dit grachtenpand. Destijds was Van Aalst president-directeur van de Nederlandsche Handel Maatschappij (NHM), opgericht om specerijen en andere producten uit het voormalige Nederlands-Indië te vervoeren en verkopen. De NHM was hier succesvol in, maar dit ging gepaard met veel geweld en onderdrukking van de mensen daar. 

Je ziet hier het ontwerp van de vernieuwde voorgevel uit 1804. Op de tweede afbeelding een portret van Cornelis van Aalst.

In 1927 schonk Van Aalst Herengracht 502 aan de gemeente Amsterdam. Waarom deed hij dat? Historicus Leo Balai probeerde deze vraag te beantwoorden. In het archief van de NHM vond Balai niets over de schenking, wel in het Hoorns Biografisch Woordenboek: het was een tegenprestatie voor de coulante wijze waarop de NHM toch een bouwvergunning verleend werd, ook al ging het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor tegen de voorschriften in. Omliggende huizen waren namelijk gehouden aan een maximale hoogte van 21 meter, maar Van Aalst wilde dat het gebouw 35 meter zou worden. Vandaag de dag torent het imposante gebouw De Bazel (vernoemd naar de architect K.P.C. de Bazel) nog altijd boven de andere panden van de Vijzelstraat uit. Sinds 2007 is het Stadsarchief in De Bazel gevestigd.  

Herkomst

Maker

Abraham van der Hart

Datering

1804

Nummer

010097016433

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/facb41cd-c0b1-a0f4-442a-d62cf2826c77

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen