Marktkooplieden met een vaste standplaats kregen een legitimatiebewijs, vaak voorzien van hun pasfoto. Joodse kooplieden en venters namen een belangrijke plek in bij de markt- en straathandel. Vanaf augustus 1941 kregen zij geen nieuwe vergunningen meer. Een maand later was deelname aan de openbare markt voor Joden verboden.
Op de marktkaarten die je hier ziet staat achterop een verwijzing naar de razzia van februari 1941. Je ziet op de achterzijde van de kaart van Isaac de Leeuw in rode pen geschreven:
'23 Feb.1941 gijzelaar naar Duitsland'
Ook op de achterkant van de kaart van Nathan Jacobs (derde afbeelding) zie je een verwijzing naar de razzia staan. Men had toen nog geen idee wat de opgepakte mannen boven het hoofd hing.
Dankzij de marktvergunningen zijn er van veel slachtoffers van de Holocaust nog foto's bewaard gebleven. Marktkooplui behoorden vaak tot de armste bewoners van de stad. Van veel Joodse families die in armoede leefden, vaak met grote gezinnen in een kleine woning, heeft niemand de oorlog overleefd. Geen nabestaanden dus, die familiefoto's bewaard zouden kunnen hebben.
De marktvergunningen die het Stadsarchief bewaard zijn allemaal gescand en doorzoekbaar op naam.