Amsterdam
Bron

Een jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd er onderzoek gedaan onder het politiepersoneel naar de Februaristaking en de razzia's die er aan voorafgingen.

Deze getuigenissen geven ons nu een heel goed beeld van de gebeurtenissen destijds. De bron die je hier ziet is een getuigenverklaring van rechercheur Jacob Meeboer. Hij beschrijft dat hij NSB-ers en agenten van de Grüne Polizei in de Waterloopleinbuurt door de straten zag trekken. Vanaf de 16e regel zie je het volgende citaat staan:

De Grüne Polizei ging al pistoolschietend door deze straten en drongen de woningen binnen. Vele joden werden uit hun woning gejaagd en op straat op een hoop gedreven.

Iets verderop staat beschreven hoe de NSB-ers winkelruiten en benedenhuizen insloegen met knuppels. Hij getuigt:  Wij (mijn collega's en ik) moesten dit alles met verbeten woede aanzien. Immers, steeds als wij ons met deze zaak bemoeiden werden wij door de Grüne Polizei met hun pistool bedreigd en uitgescholden voor 'Judenfreund'. Daadwerkelijk optreden onzerzijds kon de zaak slechts verergeren.

Herkomst

Datering

02-05-1946

Collectie

5225-3097; Archief van de Politie

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAC01785000112

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5225.A/1.3.3.6.3.1/start/110/limit/10/highlight/2

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen