Amsterdam
Thema

In 2021 was het 80 jaar geleden dat er in Amsterdam op 22 en 23 februari twee razzia’s plaatsvonden, waarbij bijna vierhonderd Joodse jongemannen werden opgepakt en gedeporteerd naar Schoorl, en daarna naar Buchenwald en Mauthausen. 387 mannen werden vermoord; slechts twee van de bij de razzia’s opgepakte mannen hebben het overleefd. De razzia’s leidden tot een golf van ontzetting en verontwaardiging en waren de directe aanleiding voor de Februaristaking.

Zoveel belangstelling als er sinds jaar en dag is voor de Februaristaking, zo weinig aandacht is er tot nu toe besteed aan de razzia’s. Het waren de eerste razzia’s in de door de Duitsland bezette gebieden in West Europa, nog voor de deportaties via Westerbork vanaf juli 1942.

In dit thema vind je bronnen die iets vertellen over de aanleiding van de razzia's, de gebeurtenissen zelf op 22 en 23 februari, en de staking die er op volgde. Onder het tabblad 'Beschikbare tools' vind je ook een tijdlijn, waarbij de bronnen op chronologische volgorde staan.

In de hal van het Stadsarchief zullen dit voorjaar (van 18 februari t/m 8 mei 2022) alle slachtoffers worden genoemd en herdacht, aan de hand van foto’s en archiefdocumenten. Op de website van het Stadsarchief zijn daarnaast 389 korte biografieën gepubliceerd.

Tentoonstelling en website zijn gebaseerd op het de publicatie De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 van Wally de Lang, uitgegeven door Atlas Contact.

Foto's: NIOD, collectie Jon van der Maas

Toon 24 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart