Amsterdam
Bron

Hier zie je het pamflet dat werd verspreid om mensen op te roepen deel te nemen aan de staking. Bovenaan zie je staan: PROTESTEERT TEGEN DE AFSCHUWELIJKE JODENVERVOLGINGEN

Het manifest was geschreven door Lou Jansen van de Communistische Partij van Nederland. De Amsterdamse Coba Veltman typte het uit en stencilde het pamflet 's nachts op een stencilmachine die ze van de Communistische Partij had gekregen.

De stakers moesten de onmiddellijke vrijlating van de opgepakte Joden eisen. En de ontbinding van de terreurtroepen van de WA, het leger van de NSB. Ze moesten het hele Amsterdamse bedrijfsleven plat leggen. Dan zou de Duitse bezetter wel moeten inbinden.

De leiders van de Communistische Partij hadden eerder al plannen gemaakt voor een grote staking. Ze wilden voorkomen dat de NSB aan de macht zou komen. En ze wilden protesteren tegen slechte arbeidsomstandigheden en tegen tewerkstelling van Nederlanders in Duitsland. 

De razzia's van 22 en 23 februari bracht alles in een stroomversnelling: nu wilden ze echt een vuist maken tegen de Duitse bezetter, en duidelijk maken dat ze deze schandalige behandeling van hun Joodse stadsgenoten niet accepteerden.

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen