Eind oktober 1956 brak de Suezcrisis uit. Hierbij was er sprake van een conflict over het bezit en de toegang van het Suezkanaal, dat langs de grens van Egypte loopt. Dit geschil mondde uit in de Suezoorlog tussen enerzijds Egypte en anderzijds Israël, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor werd de distributie van benzine hard geraakt en ontstonden er tekorten. Om deze tekorten te beperken, nam de Nederlandse regering verschillende maatregelen. Zo vond eind 1956 in Nederland de eerste autoloze zondag plaats. Op deze zondag was het voor auto’s niet toegestaan om de weg op te gaan.
Eind 1973 werden er opnieuw autoloze zondagen gehouden. Deze werden georganiseerd nadat er in oktober 1973 een oorlog uitbrak tussen Israël en zijn Arabische buren. Aangezien de Verenigde Staten en Nederland Israël steunden, werden zij door Arabische olieproducerende landen gestraft met een boycot op de uitvoer van olie. Tijdens deze oliecrisis nam het toenmalige kabinet Den Uyl daarom verschillende maatregelen om het energiegebruik terug te dringen. Een van deze maatregelen was de herinvoering van de autoloze zondag. In de maanden november, december en januari werden er op verschillende zondagen autoloze zondagen georganiseerd. Alleen het openbaar vervoer, taxi’s en hulpdiensten waren hierop een uitzondering.
Als iemand toch met de auto de weg opging, werd diegene door de politie staande gehouden. Op deze afbeelding is het proces-verbaal (de bekeuring) te lezen. Hierin gaf een politieagent aan dat een weggebruiker de wet overtrad door ondanks het verbod toch te rijden. Zo werd onder meer genoteerd wat voor soort brandstof er voor het pleziervaartuig werd gebruikt en welke straf aan de weggebruiker werd opgelegd.
Zou jij het een goed idee vinden als op dit moment weer autoloze zondagen zouden worden gehouden?