Amsterdam
Bron

In de avond van 4 maart 1704 raakte het schip St. Antonio di Padova van schipper Jan Lens in gevecht met piraten nabij de Italiaanse stad La Spezia. Na een hevig gevecht slaagde de bemanning erin om naar Genua te ontsnappen. Bij de strijd had het schip echter veel schade opgelopen.

Op deze afbeelding is de verklaring over dit gevecht te lezen die de stuurman met twee andere bemanningsleden bij terugkomst in Amsterdam liet optekenen bij de Assurantiekamer. Hier werden conflicten opgelost over verzekerde schepen en handelswaar, die schade hadden opgelopen of vermist waren geraakt. 

Als een schip schade oploopt, wordt dit 'averij' genoemd. Het verslag waaruit dit document afkomstig is, heet daarom een 'averij-grosse.' Hierin staan de problemen en kosten van de reparaties voor het schip vermeld. Het principe van ‘averij-grosse’ verplichtte de eigenaar van de lading van het schip om mee te betalen aan de kosten die waren gemaakt om het schip te redden. Op de rechterpagina van dit document is te lezen dat de reparatiekosten ongeveer 2600 gulden bedroegen. Door bemiddeling van de Assurantiekamer probeerde schipper Jan Lens dit bedrag vergoed te krijgen. 

Herkomst

Datering

1704

Collectie

5061-2810; Inventaris van de Archieven van de Schout en Schepenen, van de Schepenen en van de Subalterne Rechtbanken

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

SCHK00013000013

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5061/5.7.5/start/10/limit/10/highlight/3

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen