Amsterdam
Bron

Aan het eind van de zeventiende eeuw moesten in Frankrijk de hugenoten, de Franse protestanten, zich verplicht tot het katholicisme bekeren. Daarnaast was het verboden om het land te verlaten. Desalniettemin ontvluchtten veel hugenoten Frankrijk. Veel hugenoten trokken naar Amsterdam, omdat zij als calvinisten in de Nederlanden de meeste aansluiting vonden.

In totaal waren er zo’n twaalfduizend gevluchte hugenoten in de stad. Dit was zo’n zes procent van de Amsterdamse bevolking. Zij waren allemaal Franstalig. In de stad ontstonden daardoor steeds meer Franse buurten en was er zelfs een Franse kerk.

Op deze tekening zijn twee Franse boekhandels te zien, die op het pleintje voor de Beurs van Hendrick de Keyser gevestigd waren. De eigenaren van deze boekhandels waren twee hugenoten, François L’Honoré en Jacques Desbordes. Op de prent is ook het woord 'librai' te zien. Dit is afgeleid van het Franse woord 'la librairie,' de boekwinkel.

Veel hugenoten waren in de stad werkzaam in het boekenvak. Vreemdelingen konden namelijk lid worden van de Amsterdamse gilde van het boekenbedrijf. Tussen 1680 en 1730 kende Amsterdam 230 uitgevers, waarvan er tachtig door hugenoten werden beheerd. De meeste boeken die zij in de stad uitgaven waren Franstalig.

Herkomst

Maker

R.W.P. de Vries

Datering

1715

Collectie

10094; Collectie Atlas Dreesmann

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010094000006

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/10307a7d-bf0e-f9f5-9b0c-8d75a3ae0789

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen