Amsterdam
Bron

De geschiedenis van de Amsterdamse nachtclubscene reikt terug tot halverwege de twintigste eeuw, een tijd waarin cultuur en muziek in de stad tot bloei kwamen. In de jaren 80, 90 en 2000 vertegenwoordigden nachtclubs zoals Mazzo, Trouw en Club11 belangrijke periodes van elektronische muziek en cultuur. Deze locaties waren baanbrekende en gastvrije podia voor diversiteit en creativiteit, waar ruimte was voor tegencultuur, expressie en het anders zijn. Binnen deze levendige nachtscène van Amsterdam hebben talloze generaties clubgangers hun ware identiteit ontplooid, vriendschappen gesloten en liefdes ontdekt, terwijl de muren van de club een plaats boden om schaamte af te werpen en de regels van de dag te laten vervagen.

In de jaren '60 begon Paradiso als een plek voor kunst en experimenten, maar de club groeide al snel uit tot een ontmoetingsplaats voor mensen die zich afzetten tegen de normen van de samenleving. Vandaag de dag is Paradiso nog steeds een icoon in Amsterdam, waar allerlei kunstzinnige en diverse evenementen plaatsvinden, van feesten tot concerten.

Club RoXY opende in 1987 en stond bekend om haar thema-avonden, optredens, kunst en de mix van muziekgenres. Of je nu van house of alternatieve rock hield, RoXY was de plek waar je jezelf kon zijn en je creatief kon uiten. Helaas eindigde dit verhaal door een brand in 1999, maar de erfenis van RoXY leeft voort in de progressieve clubscene van Amsterdam.

In de jaren '80 en '90 werd Discotheek iT een beroemde naam in de clubwereld. De discotheek stond bekend om een unieke mix van muziek, extravagante themafeesten en dragshows. iT was een plek waar iedereen welkom was om zichzelf te zijn. Hoewel iT in 2008 haar deuren sloot, heeft de club een blijvende invloed gehad op de Nederlandse en internationale clubcultuur.

Nog veel meer clubs uit de jaren '80, '90 en 2000, zoals Mazzo, Club11 en Trouw, hebben blijvende invloed gehad op de Amsterdamse nachtscéne. Tegenwoordig barst Amsterdam van de clubs, waaronder club AIR, De School, SEXYLAND World, Garage Noord, Church, NYX en nog veel meer. Deze clubs belichamen de voortdurende evolutie van het nachtleven in Amsterdam. Het nachtleven blijft in beweging en inspireert nieuwe generaties om zichzelf uit te drukken en verbondenheid te vinden in een steeds veranderende wereld.

Afbeelding 1 en 2 tonen de buitenkant van Paradiso. Afbeelding 3 laat een discussie over Paradiso in Paradiso zien. Afbeelding 4 betreft een waarschuwing tegen drugsgebruik in Paradiso. Afbeelding 5 toont het exterieur van RoXY. Afbeelding 6 en 7 bevatten krantenartikelen over RoXY. Afbeelding 9 en 10 laten het exterieur van iT en de begrafenis van Manfred Langer, de eigenaar van iT, zien. Afbeelding 11 bevat het logo van RoXY.

Herkomst

Maker

Martin Alberts

Datering

11 november 2005

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's eigen fotodienst

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/53dcaa5d-3a51-3197-f950-a153b3a7eafa/media/9a209f96-114a-48f9-8c3e-0cff52966f57?mode=detail&view=horizontal&q=paradiso&rows=1&page=99

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen