Amsterdam
Bron

In Amsterdam komen kunst en cultuur tot leven. Niet alleen in galerijen en musea, maar ook in nachtclubs. Amsterdamse nachtclubs staan al lang bekend om hun rijke geschiedenis van tolerantie, creativiteit en vooruitstrevendheid. Deze eigenschappen zijn ook te zien in de kunst die daar wordt tentoongesteld. Kunstenaars worden aangetrokken door de energieke sfeer en het diverse publiek van de clubs, en ze gebruiken deze unieke ruimtes als canvas voor hun expressie.

De kunst-installaties variëren van kleurrijke lichtprojecties en interactieve sculpturen tot meeslepende multimediale ervaringen. Een nachtclub kan dienen als een donker canvas voor oplichtende neonverf die in het duister gloeit, terwijl een andere club misschien gebruikmaakt van geavanceerde projectietechnieken om bewegende beelden over de muren en het plafond te laten dansen. Sommige nachtclubs hebben ook ruimtes ingericht waar tentoonstellingen worden georganiseerd. In de kunstgalerie No Limits! Art Castle van SEXYLAND World ligt de focus op kunstenaars die buiten de hokjes denken. Bijvoorbeeld neurodiverse kunstenaars, queer kunstenaars en activistische kunstenaars. De kunstgalerie staat als kunstruimte voor een kunstwereld zonder grenzen. 

De kunst en kunst-installaties voegen een extra laag van beleving toe aan de clubnachten. Bovendien trekken deze kunstwerken niet alleen kunstliefhebbers aan, maar ook feestgangers die op zoek zijn naar nieuwe en unieke ervaringen. De kunst in Amsterdamse nachtclubs belichaamt de geest van vernieuwing en experimentatie die Amsterdamse nachtclubs al eeuwenlang kenmerkt. 

De eerste foto is vastgelegd in Paradiso, waar kunstenaar Herman Ysebaert (in het midden) een indrukwekkend doek beschildert met daarop het kerstkind in de rol van Klaar-Over. De tweede afbeelding betreft een aankondiging van een tentoonstelling in RoXY, en de derde afbeelding is een aankondiging van een bezoek van een tattoo artiest aan RoXY.

Herkomst

Maker

ANEFO

Datering

20 december 1968

Collectie

Archief van het Dagblad Het Vrije Volk en rechtsvoorganger: foto's

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/0db626be-06f1-7b5a-c4f5-434879ee8e00/media/484dad77-e565-9a2d-83f3-501bc653c7e5?mode=detail&view=horizontal&q=paradiso&rows=1&page=93

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen