Amsterdam
Bron

Op maandag 11 september 1865 werd de Amsterdammers een bijzonder vermaak geboden op het weiland bij de Utrechtsepoort, achter de Gazfabriek: de reuzenballon van de heer Nadar, genaamd le Géant. De ballon werd gevuld met '6,098 kubiek ellen gaz' en kon 4500 kilo de lucht in voeren. Het affiche voor de ballonvaart vermeldt bovendien: 'Het schuitje is als een huis ingerigt en heeft twee verdiepingen'.

Van heinde en verre kwamen nieuwsgierigen naar de stad om met eigen ogen de luchtreis van de Franse avonturier te zien. De Hollandsche Spoorweg zette extra treinen in, en tussen Purmerend en Amsterdam voeren extra schroefstoomboten. Maar toen bleek dat op die bewuste maandag 11 september 1865 de wind onverantwoord hard woei, werd het evenement afgeblazen en uitgesteld.

Félix Nadar, fotograaf, journalist en ballonvaarder, putte zich uit in excuses en riep zijn publiek op om op donderdag 14 september alsnog van de partij te zijn. Die dag stroomde het weiland bij de Utrechtse Poort, tegenover het Paleis voor Volksvlijt, opnieuw vol met toeschouwers. Tergend langzaam bolde de ballon op door het gas en kwam het gevaarte overeind. Toen de 400 burgers en militairen die de ballon in bedwang hielden loslieten, steeg ‘Le Géant’ eindelijk op.

Een uur lang reisde Nadar met zijn gezelschap in de lucht, maar toen de Noordzee akelig dichtbij kwam, besloot Nadar zijn monsterballon in de Haarlemmermeerpolder te laten landen. Gelukkig konden de avonturiers heelhuids uit hun huisje kruipen.

Meer lezen? Op de site Delpher kun je krantenberichten uit 1865 vinden over deze gebeurtenis

Herkomst

Datering

1865

Collectie

10109; Collectie Affiches

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

UZFA00071000001

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/d8860bb4-a4de-a643-f971-966b1a2e35a5

Trefwoorden

Vrije tijd
Alle bronnen