Amsterdam
Bron

In Amsterdam leeft een groep ongedocumenteerde vluchtelingen die niet naar hun thuisland kan terugkeren. Toch krijgen ze van de Nederlandse overheid geen verblijfsvergunning.

Sinds 2012 zwerven de leden van Wij Zijn Hier/We Are Here door Amsterdam op zoek naar een plek waar zij welkom zijn. Zij overleven dankzij de hulp van anderen. In tegenstelling tot de meeste lotgenoten verschuilen de leden van We Are Here zich niet. Zij laten zich juist bewust zien. Op deze manier probeert de groep de onmenselijke situatie aan de kaak te stellen, waarin ongedocumenteerden verkeren. Dit doen zij onder andere door middel van aanplakbiljetten. Zo is op de eerste foto een affiche van de actiegroep te zien met het opschrift ‘Waar is onze lieve stad?’

Sinds 2013 worden op initiatief van sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries portretten van de leden van We Are Here gemaakt. Deze portretten geven de groep ongedocumenteerde vluchtelingen in Amsterdam een menselijk gezicht. Op de tweede foto is te zien hoe de portretten in 2021 werden tentoongesteld in het Amsterdam Museum.

Belangstellenden kunnen een krant met daarin alle zestig portretten kopen om ze vervolgens 'wild te plakken' in de publieke ruimte. Overal in de stad, en inmiddels ook door heel Europa heen, maken de indringende en tegelijkertijd ingetogen portretten van We Are Here zo deel uit van het straatbeeld. 

Rechthebbende afbeelding 1: Nico Boink

Herkomst

Maker

Nico Boink (1950-)

Datering

06-06-2018

Collectie

Archief van NUL20: foto's

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

D10473000583

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/e7dbf599-4337-bf1e-624d-9b83b58bd90a

Trefwoorden

Vluchtelingen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Alle bronnen