Burgerpaleizen
Aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal werd in 1660 begonnen met de bouw van twee ambitieuze woonhuizen. Broers Hendrick en Louys Trip hadden architect Justus Vingboons opdracht gegeven twee burgerpaleizen te bouwen. Vingboons ontwierp twee identieke huizen achter één brede classisistische gevel, het moest het grootste woonhuis van Amsterdam worden. De bouw van dit monumentale pand was een duidelijk teken van het groeiende zelfbewustzijn van de rijke kooplieden van Amsterdam.
Wapenhandelaren
De gebroeders Trip hadden hun geld vergaard in de wapenhandel. Naar hun werkzaamheden zijn nog altijd verwijzingen terug te vinden in de gevel. Kanonnen en kogels sieren het fronton. Daarnaast zijn de schoorstenen gemaakt in de vorm van mortieren. De olijf- en palmtakken tussen de pilasters verwijzen echter naar de vrede, die de broers pretendeerden na te streven. Het motto van de famillie was dan ook: 'Ex bello pax' (uit oorlog komt vrede voort).
Rijksmuseum
In 1812 maakte koning Lodewijk Napoleon de huizen tot Vaderlands Museum voor Schilderijen, de voorloper van het huidige Rijksmuseum. Daarnaast werden ook het prentenkabinet en het door Lodewijk Napoleon opgerichte wetenschappelijke instituut (de voorloper van de KNAW) in het pand gevestigd. Tegenwoordig is alleen het KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) nog in het pand gevestigd.