Amsterdam
Bron

Iedere derde maandag in augustus was het feest in de binnenstad van Amsterdam. Op deze dag werd door Amsterdammers Hartjesdag gevierd. Dit was het carnaval van Amsterdam en omstreken. Het feest werd vooral in de Amsterdamse volksbuurten gevierd, zoals rond het Haarlemmerplein en in de Dapperbuurt en de Jordaan. De hele dag werd er feestgevierd en veel alcohol gedronken. Daarnaast kleedden mannen zich als vrouwen en omgekeerd, zoals afgebeeld op de prent.

De herkomst van Hartjesdag is enigszins onzeker, maar het komt waarschijnlijk voort uit 'Hertjesdag.' Dit was oorspronkelijk vooral een Haarlems feest, waarbij er op herten werd gejaagd in de bossen rond Haarlem. Hierna werd de vangst meteen opgegeten en werd er veel bij gedronken. Daarnaast waren er veel andere activiteiten, zoals verkleedpartijen en het afsteken van vuurwerk. Hertjesdag ontwikkelde zich waarschijnlijk in de Middeleeuwen tot een soort carnaval, Hartjesdag.

Aanvankelijk verdween het feest na de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1997 wordt Hartjesdag weer als meerdaags festival op de Zeedijk gevierd. Het is voornamelijk een feest voor buurtbewoners, waarmee de buurt haar verbeterde status wil laten zien. Ook tegenwoordig verkleden vrouwen zich als mannen en omgekeerd.

Herkomst

Datering

1905

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: prentbriefkaarten

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

PBKD00436000001

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/6f8643ee-b2b5-4b51-a92a-6f07982b834f

Alle bronnen