Amsterdam
Bron

Tijdens de zeventiende eeuw kende Amsterdam een hoogtepunt van welvaart. Aangezien de stad in aanzienlijk tempo groeide, moest Amsterdam uitbreiden om aan het woningaanbod te kunnen voldoen. Dit was de vervolmaking van de grachtengordel, de zogenoemde Vierde Uitleg.

Vanaf 1662 werd zo ook de Herengracht tot aan de Amstel doorgetrokken. Voor de allerrijkste Amsterdammers werd een gedeelte van de Leidsestraat en Vijzelstraat gereserveerd. De nieuwe bocht die in de Herengracht bij de Spiegelstraat ontstond, werd hierdoor direct het deftigste deel van de hele Amsterdamse grachtengordel. Vandaar de naam Gouden Bocht.

De huizen in de Gouden Bocht waren destijds heel anders dan de smalle grachtenpanden, die vijftig jaar eerder waren gebouwd. Zo bestonden de meeste herenhuizen aan de Herengracht uit dubbele kavels. Hierdoor waren deze panden veel breder en dieper. Daarnaast hadden veel van deze panden ook een tuin.

In tegenstelling tot grachtenpanden uit de eerste helft van de zeventiende eeuw hadden deze huizen geen trap- en klokgevels, maar hele strakke rechte gevels.

Herkomst

Maker

Jan van Call

Datering

1694 - 1697

Collectie

10097-1533; Collectie Stadsarchief Amsterdam: tekeningen en prenten

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010097000033

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/9016c5ae-f4fa-9b1f-e583-a3b18fb779bc

Trefwoorden

Stadsuitbreiding

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen