Amsterdam
Bron

In 1838 werd de dierentuin 'Natura Artis Magistra', ofwel Artis opgericht. Aanvankelijk was Artis een typisch negentiende-eeuws genootschap. Dit betekende dat alleen de gegoede burgerij lid kon worden en toegang had tot het park.

Naast het bekijken van de dieren, was Artis ook een plek waar nieuws werd uitgewisseld en zakelijke contacten werden onderhouden. Pas aan het einde van de negentiende eeuw was de dierentuin voor iedereen toegankelijk.

De eerste bewoners van het complex waren een aantal aapjes, enkele papegaaien en een Surinaamse boskat. In de loop der jaren nam het aantal dieren en diersoorten in het park toe. Zo kwamen er in juni 1856 enkele giraffen, apen, leeuwen en struisvogels bij.

Nadat Artis in 1970 in financiële problemen kwam, werd de inzamelingsactie 'Artis moet blijven' opgezet. Hierbij werd door kinderen uit zowel Amsterdam als heel Nederland geld ingezameld om de dierentuin te redden. De actie werd ook gesteund door bekende warenhuizen als de Bijenkorf en Vroom & Dreesmann (V&D), zoals te zien is op de tweede en derde afbeelding.

Met deze inzamelingsactie werd uiteindelijk genoeg geld opgehaald om de dierentuin te redden.

Herkomst

Datering

1970

Collectie

5432-395; Inventaris van het Archief van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAL06957000016

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/395/542/start/10/limit/10/highlight/6

Trefwoorden

Vrije tijd
Alle bronnen