Amsterdam
Bron

Tien jaar na de afschaffing van de slavernij kocht Petrus Tosch samen met Theodor Thomas Oosthuizen een plantage in Suriname. Dit was bijzonder, want beide mannen waren voormalig slaafgemaakten. Petrus Tosch was daarnaast zelfs in 1825 geboren op een plantage. Zo is op de eerste en tweede afbeelding te zien, dat hij is geboren op plantage Leliëndaal in Paramaribo. Deze pagina’s zijn afkomstig uit het monsterboekje van Petrus Tosch. Dit is een boekje waarin alle belangrijke gegevens van zeevarenden vermeld staan, zoals persoonsgegevens en werkervaring.

Op de derde afbeelding is de akte van de aankoop van plantage l’Aventure van 28 mei 1874 te zien. In de koopakte staat vermeld dat zowel Tosch als Oosthuizen allebei duizend gulden betaalden voor de plantage. L’Aventure was destijds een relatief kleine plantage. Er waren 157 akkers, waarop voorheen koffie werd verbouwd. Later werden hier vooral bananen geteeld. In 1884 werd de plantage met grote winst, voor 7500 gulden, verkocht.

Petrus en Thomas waren niet de enige voormalige slaafgemaakten die (een deel van) een plantage kochten. Aangezien de plantage-economie destijds namelijk in zwaar weer verkeerde, konden veel plantages relatief goedkoop worden overgenomen. Daarnaast kochten sommige inwoners samen plantages op die zij bewoonden. Deze plantages gingen zij hierna besturen als coöperatie.

Herkomst

Datering

1946 - 1955

Collectie

30872-10; Inventaris van het Archief van de Familie Tosch

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAB08777000003

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/30872/10/start/0/limit/10/highlight/3

Gerelateerde thema's

Suriname en Amsterdam

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen