Amsterdam
Bron

Op 1 juli 1863 wordt de zevenjarige Jeannette Spoor, met haar moeder Mariaantje,  grootmoeder Soso Spoor en andere familieleden vrijgemaakt uit slavernij. Zij leefden op katoenplantage Broedershoop, eigendom van de in Amsterdam geboren Isaak Bromet en zijn Surinaamse vrouw Rebecca Sanches. Uit de slavenregisters die tussen 1830 en 1863 werden bijgehouden in Suriname blijkt dat Soso Spoor geboren is in 1794. In 1879 verkocht Sanches de plantage aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij.

Jeannette Spoor trouwde in 1894 met Joseph Dipper, die als driejarige jongen werd vrijgemaakt op plantage Suzanna's Daal. Zij kregen een zoon Petrus Marius Dipper. Hij was de vader van Heloise Jeannette Dipper, vernoemd naar haar grootmoeder. Op de tekening zie je de plantages Jagtlust en Suzanna's Daal. De tweede afbeelding is de huwelijksaankondiging uit De West-Indiër : dagblad toegewijd aan de belangen van Nederlandsch Guyana, 4 april 1894.

De derde afbeelding is een pagina uit het Slavenregister, waar je als zesde op de pagina de naam Soso ziet staan. 
Wil je meer lezen over de slavenregisters? Klik dan hier om direct naar de site van het Nationaal Archief in Den Haag te gaan. Er wordt hier ook uitgelegd hoe je online kunt zoeken in deze registers. 

Herkomst

Maker

Jacob Eduard van Heemskerck van Beest, naar Gerard Voorduin

Datering

1860 - 1862

Collectie

Rijksmuseum Amsterdam

Link

https://www.rijksmuseum.nl/nl/zoeken/objecten?q=jagtlust&p=1&ps=12&st=Objects&ii=9#/NG-1064-2,9

Gerelateerde thema's

Suriname en Amsterdam

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen